top of page

Να αποσυρθεί η απόφαση της 1ης ΥΠΕ για μίσθωση ιδιωτικών ασθενοφόρων


«Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να ενισχύσει το στόλο του ΕΚΑΒ, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στα πληρώματα των ασθενοφόρων παραδίδει κρίσιμες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα με το αζημίωτο» τονίζει η ΚΟΒ ΕΚΑΒ της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και απαιτεί την απόσυρση της απόφασης της 1ης ΥΠΕ για μίσθωση ιδιωτικών ασθενοφόρων.


Σε ανακοίνωσή της η ΚΟΒ ΕΚΑΒ σημειώνει:

«Η παράδοση του τομέα εξυπηρέτησης δευτερογενών διακομιδών των δομών Υγείας αρμοδιότητας 1ης ΥΠΕ στον ιδιωτικό τομέα μέσω μίσθωσης αδειοδοτημένων ασθενοφόρων εντάσσεται στη διαχρονική πολιτική σύμπραξης δημοσίου ιδιωτικού τομέα, στην "περικοπή δαπανών" και τη μετακύλιση των βαρών στον ίδιο το λαό με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Το έδαφος έχει προετοιμασθεί εδώ χρόνια με την χρόνια υποστελέχωση του ΕΚΑΒ σε πληρώματα και οχήματα, την προσπάθεια διαχωρισμού των περιστατικών σε επείγοντα και χρόνια, με την προσπάθεια επαναφοράς "ταξιμέτρου" και τις δηλώσεις εκπροσώπων του υπ Υγείας ήδη από το 2010 για πληρωμή της μεταφοράς από τους ίδιους τους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να ενισχύσει το στόλο του ΕΚΑΒ, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό στα πληρώματα των ασθενοφόρων παραδίδει κρίσιμες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα με το αζημίωτο.

Γίνεται φανερό ότι οι κρίσιμες αυτές υπηρεσίες ασφαλούς διακομιδής ασθενών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς και τη λογική της αγοράς, ούτε με τις δωρεές των επιχειρηματικών ομίλων- εφοπλιστών -άλλων «ευεργετών» και προφανώς ούτε με προσλήψεις εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις που ξεπερνούν τους 500 πανελλαδικά.


Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική των 5 εκατομμυρίων κατοίκων κάθε μέρα κυκλοφορούν ελάχιστα ασθενοφόρα για τις ανάγκες των επειγόντων περιστατικών με αποτέλεσμα μεγάλες και επικίνδυνες αναμονές αλλά και μόλις 8 ασθενοφόρα για τις ανάγκες δευτερογενών διακομιδών (επανεξέταση, εξιτήρια) με ατελείωτη ταλαιπωρία ασθενών.

Η ανταποδοτικότητα, η επιχειρηματική λειτουργία, η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι η λύση αλλά η αιτία των προβλημάτων.


Η απάντηση βρίσκεται στην στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την προμήθεια επαρκούς αριθμού σύγχρονων ασθενοφόρων σύμφωνα με τις ανάγκες υγειονομικών και ασθενών. Το ΚΚΕ απαιτεί την απόσυρση της απόφασης της 1ης ΥΠΕ».

95 views0 comments

Recent Posts

See All

Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 - ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022

Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπουργική Απόφαση Αριθμ.

bottom of page