Σε επίπληξη προς τον Οργανισμό προχώρησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Έκρινε παράνομη την επεξεργασία των στοιχείων.
Για παράνομη συλλογή πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης απασχολούμενων στον ΟΚΑΝΑ κάνει λόγο απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Μετά από προσφυγή εργαζόμενου, η Αρχή έκρινε πως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης συνιστούν δεδομένα ειδικής κατηγορίας και ως εκ τούτου η συλλογή τους ήταν παράνομη, καθώς πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των οριζομένων νομοθετικών διατάξεων και απηύθυνε επίπληξη στον ΟΚΑΝΑ για την παράνομη συλλογή τους.
Ειδικότερα, στην απόφασή της αναφέρει πως η συλλογή των στοιχείων έγινε προτού διευκρινισθεί αν το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ υπάγεται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και προ της διαλειτουργικότητας των σχετικών πληροφοριακών συστημάτων.
Όπως επισημαίνεται, ο ισχυρισμός του ΟΚΑΝΑ που επικαλέστηκε εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών ότι παρέχονταν η ευχέρεια στις Δ/νσεις Προσωπικού κάθε φορέα να προσδιορίσουν οι ίδιες τον τρόπο και την διαδικασία επίδειξης και ελέγχου γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης, ανάλογα με την δομή και την οργάνωση κάθε υπηρεσίας, και εκ του λόγου τούτου, καθώς και της διασποράς των δομών του Οργανισμού ανά την επικράτεια, προκρίθηκε η διαδικασία της ηλεκτρονικής/ψηφιακής συλλογής των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης και της καταχώρισής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα αρχειοθέτησης ΠΑΠΥΡΟΣ του Οργανισμού ή της αποστολής τους μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τυγχάνει απορριπτέος ως αβάσιμος.
Γιατί, όπως αναφέρει η Αρχή, η επιλεγείσα διαδικασία της συλλογής πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης έγινε κατά παράβαση των οριζομένων στις νομοθετικές διατάξεις, με τις οποίες ρητά καθιερώνεται υποχρέωση επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης και προσδιορίζεται η διαδικασία ελέγχου του επιδεικνυόμενου πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής.
Για τον ίδιο λόγο τυγχάνουν – υπογραμμίζεται – «απορριπτέοι και δεν δικαιολογούν την κατά τα ανωτέρω παράνομη συλλογή πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης οι επιμέρους ισχυρισμοί του καταγγελλόμενου ΟΚΑΝΑ, ότι οι υπεύθυνοι των δομών του Οργανισμού, οι οποίοι είναι στην πλειονότητα τους ιατροί, δεν ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν την διαδικασία ελέγχου των πιστοποιητικών μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, καθώς και ότι διαπιστώθηκε δυσκολία ορισμένων εργαζομένων να επιδείξουν τα πιστοποιητικά τους στον επικεφαλής της μονάδας/τμήματος και ότι οι ίδιοι επέλεξαν να τα αποστείλουν στο Τμήμα …».
Περαιτέρω, η Αρχή διαπιστώσε ότι η καταγγελλόμενη επεξεργασία της συλλογής πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης έγινε κατά παράβαση της αρχής της ελαχιστοποίησης των δεδομένων, καθώς ακόμα και αν ευσταθούσε ο ισχυρισμός ότι η προκριθείσα διαδικασία υπήρξε επιβεβλημένη λόγω της διασποράς των δομών του Οργανισμού ανά την επικράτεια, μέσω της συλλογής των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης έτυχαν επεξεργασίας και ήταν δυνατόν να συναχθούν εμμέσως περισσότερες από τις αναγκαίες πληροφορίες (δεδομένα υγείας) των κατόχου/απασχολουμένων.
«Εκτός τούτου, και μόνη η χρονική απόκλιση της αποστολής μέσω πρωτοκόλλου των συλλεγέντων ψηφιακών πιστοποιητικών και του ελέγχου της εγκυρότητάς τους συγκεντρωτικά από το Τμήμα … του Οργανισμού ήταν πιθανό να οδηγεί σε καθυστερήσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο σκοπός της παρεμπόδισης της διασποράς της COVID – 19 στο χώρο εργασίας» καταλήγει.
Comentarios