top of page

Η Μίνα Γκάγκα για μάσκες, νέα αναμνηστική δόση και προσωπικό γιατρό – Τι είπε για μεταλλάξεις


Για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό μίλησε η Μίνα Γκάγκα. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε ακόμη στη χρήση μάσκας, την πιθανότητα νέου εμβολιασμού μετά το καλοκαίρι αλλά και στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό.


Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέας δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό το φθινόπωρο, η Μίνα Γκάγκα τόνισε πως επειδή βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο, θα πρέπει να προληφθούν κατάλληλα εν όψει του χειμώνα.


«Εδώ και μερικές ημέρες βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα στο νότιο ημισφαίριο που μπαίνει στο χειμώνα, γεγονός που μας λέει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πιθανότατα το φθινόπωρο να πάμε σε μία αναμνηστική δόση εμβολίου, όπως γίνεται στη γρίπη», εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, την Παρασκευή (06.05.2022).

Παράλληλα, η κ. Γκάγκα εξέφρασε αισιοδοξία ότι στη χώρα μας θα πάμε καλά: «Ο καιρός έχει ήδη ανοίξει. Στην Ευρώπη τα κρούσματα μειώνονται σε κάθε χώρα και τα μέτρα αίρονται», σημείωσε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Μίνα Γκάγκα: «Να μην είμαστε Κασσάνδρες για τις μεταλλάξεις»

Αναφορικά με τις μεταλλάξεις του ιού και την αυξημένη ανησυχία μετά και τις σχετικές δηλώσεις του κορυφαίου λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, που ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να έχουμε μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη, η κ. Γκάγκα δήλωσε πώς πρέπει να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και να μην είμαστε… Κασσάνδρες.

«Η επιτήρηση από πλευράς Υπουργείου και ΕΟΔΥ είναι καθημερινή. Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων εξακολουθεί να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα. Είμαστε εδώ για ότι συμβεί, αλλά πρέπει να δούμε το καλοκαίρι με αισιοδοξία. Να ζήσουμε τη ζωή μας κανονικά, προσέχοντας», συμπλήρωσε.

Μίνα Γκάγκα: Γιατρός για όλους – Η διαδικασία και οι δικαιούχοι

Ο «Γιατρός για Όλους» είναι μια καινοτομία που φέρνει το Υπουργείο Υγείας, την οποία πρέπει να την αγκαλιάσουμε όλοι, είπε η κ. Γκάγκα. «Δίνεται η δυνατότητα, αντί σε άλλες χώρες που είναι γενικοί γιατροί να μπουν και ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, ρευματολόγοι που παρακολουθούν αρρώστους με χρόνια νοσήματα και είναι οι γιατροί στους οποίους ο ασθενής έχει εμπιστοσύνη».

«Μπαίνει ο ψηφιακός φάκελος που θα υπάρχει το ιστορικό του ασθενούς, τον οποίο συμπληρώνει ο προσωπικός γιατρός του ασθενή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι, «κανείς δεν θα είναι αποκομμένος από τη δημόσια υγεία».

Το πρόβλημα της πολυανθεκτικότητας των μικροβίων

Ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε η κ. Γκάγκα ήταν η πολυανθεκτικότητα των μικροβίων. «Κλείνουμε μονάδες αρκετές μέρες για να κάνουμε απολύμανση. Το πρόβλημα της πολυανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά είναι παγκόσμιο. Κάναμε κατάχρηση αντιβιοτικών γιατί τα παίρναμε χωρίς συνταγή. Η κατάχρηση δημιουργεί αντοχές. Ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά με φειδώ».

Αναφερόμενη, τέλος, στη χρήση της μάσκας και το τι θα ισχύει από την 1η Ιουνίου, επισήμανε ότι «τα μέτρα ανακοινώνονται σιγά σιγά. Υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν να φορούν μάσκα γιατί νιώθουν ασφαλείς. Πιθανότατα η μάσκα φεύγει την 1η Ιουνίου, κάνοντας την επιτήρηση καθημερινά».

Το ΕΣΥ ενισχύεται σημαντικά με νέες προσλήψεις

Μιλώντας για το ΕΣΥ και το τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Υγείας για να το ενισχύσει η κ. Γκάγκα είπε χαρακτηριστικά: «Περάσαμε δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης και σε αυτά τα χρόνια το Σύστημα Υγείας δεν βοηθήθηκε, όπως δεν βοηθήθηκαν και άλλα πράγματα. Η πανδημία μας έδειξε το το χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Το ΕΣΥ τα κατάφερε καλά στην Ελλάδα. Έχει ενισχυθεί σημαντικά και ενισχύεται ακόμη περισσότερο με μόνιμο προσωπικό. Οι προσλήψεις των νοσηλευτών προκηρύσσονται και των γιατρών ξεκινάνε άμεσα από τα περιφερειακά νοσοκομεία».

Αναφορικά με τις προσλήψεις επισήμανε ότι αφορούν 4.000 νοσηλευτές, 700 γιατρών και 910 για το υπόλοιπο προσωπικό, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στις 12.000 προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού που έχουν ήδη γίνει, τονίζοντας ότι υπήρξε μια πολύ έντονη στήριξη του ΕΣΥ.

«Τα κενά των αποχωρήσεων θα τα δούμε στο τέλος του χρόνου και αν χρειαστεί θα γίνουν νέες προκηρύξεις», συμπλήρωσε.


Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / πηγή: Iatropedia.gr


242 views0 comments

Recent Posts

See All

Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 - ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022

Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπουργική Απόφαση Αριθμ.

bottom of page