top of page

Η ανοσία του κέρδους στον κορονοϊό συνεχίζεται…


Θεοπίστη Καπέτα, Κυριάκος Νασόπουλος


▸Σε υψηλά επίπεδα οι επιδημιολογικοί δείκτες, σε «συνύπαρξη με τον ιό» καλεί τώρα ο Πλεύρης.


Φτάνοντας σιγά σιγά στο καλοκαίρι, το άνοιγμα του τουρισμού και τα προσδοκώμενα τεράστια κέρδη για τους «μεγάλους» του κλάδου έχουν ήδη επιβάλλει την σχεδόν πλήρη άρση των μέτρων για τον κορονοϊό. Μπορεί η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να συνεχίζει να είναι ανησυχητική ωστόσο η κυβέρνηση κάνει και πάλι προκλητικά τα στραβά μάτια για χάρη του τουριστικού κεφαλαίου. Απλά, τροποποιεί για ακόμη μια φορά το σενάριο για την εξέλιξη της πανδημίας κατά το δοκούν, μετατρέποντάς το από τρόμου σε… μιούζικαλ.


«Είμαστε σε νέα φάση της πανδημίας, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό», έσπευσε να δηλώσει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά από δύο και περισσότερα χρόνια «ατομικής ευθύνης» και συνεχούς στοχοποίησης των πολιτών. «Κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες και ειδικά στα νεότερα παιδιά τα οποία έχουν βγει έξω και διασκεδάζουν και ενδεχομένως νοσούν αλλά νοσούν πάρα πολύ ελαφριά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να αποφύγουν να έχουν επαφές με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, με τις γιαγιάδες τους», είχε δηλώσει ο ίδιος άνθρωπος μόλις πριν λίγους μήνες, ενόψει Πρωτοχρονιάς.


Έτσι, από τον Μάιο καταργούνται ουσιαστικά όλα τα μέτρα με εξαίρεση την υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, σταματάει η υποχρεωτική επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για πρόσβαση σε όλους τους κλειστούς και ανοικτούς χώρους. Ο υγειονομικός «μεγάλος αδελφός» πάει προσωρινά στην «άκρη» τουλάχιστον σε ότι αφορά την κυκλοφορία του χρήματος. Άλλωστε, από την αρχή ήταν στην αποκλειστική υπηρεσία κεφαλαίου και κρατών σε ότι αφορά την καπιταλιστική διαχείριση της πανδημίας, όπως άλλωστε και η συντριπτική πλειοψηφία των περιοριστικών μέτρων.


Παράλληλα, καταργούνται τα τακτικά self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ απαιτείται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας. Εξαιρούνται βέβαια πάντοτε οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, τους οποίους καθαρά και μόνο για πολιτικούς λόγους η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να απολύσει. Επίσης, επανέρχεται η πληρότητα σε όλους τους χώρους εστίασης και διασκέδασης στο 100%, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας με τα προ πανδημίας δεδομένα. Τέλος, όσον αφορά το εκδικητικό πρόστιμο υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 που είχε επιβληθεί από την κυβέρνηση, αίρεται από τις 31 Απριλίου.


Ο συνεχώς και ραγδαία αυξανόμενος απολογισμός χαμένων ανθρώπινων ζωών από τον covid-19 δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση με τη χαλάρωση των μέτρων, πολύ περισσότερο δε αν προχωρήσουμε σε σύγκριση με άλλες περιόδους της πανδημίας όπου οι επιδημιολογικοί δείκτες βρίσκονταν σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα. Εντελώς διαφορετικές τότε οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά πάντοτε με το ίδιο ταξικό πρόσημο.

Στην Ελλάδα κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα (21/4-27/4) πέθαναν 36 συμπολίτες μας ημερησίως, ενώ από την έναρξη της επιδημίας και μέχρι την Τετάρτη 27/4 έχουν καταγραφεί συνολικά 29.022 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 267, εκ των οποίων οι 144 (53.93%) ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 123 (46.07%) πλήρως εμβολιασμένοι.


Αριθμοί που μαρτυρούν ότι σίγουρα κάτι δεν πήγε καθόλου καλά όλο το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας.


10 views0 comments

Recent Posts

See All

Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 - ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022

Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπουργική Απόφαση Αριθμ.

bottom of page