Έκκληση να μην γινόμαστε Κασσάνδρες την στιγμή αυτή και να κρατήσουμε το σενάριο της ομαλής έκβασης της πορείας της μετάλλαξης Όμικρον, απηύθυνε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του CNN Greece.
Η ερώτηση ειδικότερα αφορούσε την πιθανότητα η μετάλλαξη Όμικρον να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες, ώστε να πραγματοποιηθεί σε όλο τον πληθυσμό και όχι μόνο σε ευπαθείς ομάδες και μία 4η ενισχυτική δόση εμβολιασμού.
Φυσικά η μετάλλαξη Όμικρον όπως έχουν τονίσει όλοι οι επιστήμονες και όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι μεταδοτική μεν, ωστόσο εμφανίζει ήπια συμπτώματα, ενώ η κυρία Θεοδωρίδου επιβεβαίωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος αυτή τη στιγμή στο ΕΣΥ με τη συγκεκριμένη παραλλαγή. Γενικότερα, τα περιστατικά με «Όμικρον» δεν καταλήγουν με βαριά νόσηση τόνισε η καθηγήτρια.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού με την τέταρτη δόση, η πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής επισήμανε ότι ο ιός αυτός μας έχει δώσει πολλές παραλλαγές, και η αισιοδοξία είναι καλή, αλλά στην πραγματικότητα δε γνωρίζουμε εάν θα χρειαστεί μία τέταρτη δόση εμβολιασμού.
Είναι άσκηση επί χάρτου να προφητεύσουμε το τέλος της πανδημίας αλλά πρέπει να προστατευθούμε όλοι μαζί, μέχρι να ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση, πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.
Νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας, είχε αναφέρει ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότεροι εμβολιασμοί του ενήλικου και ανήλικου πληθυσμού.
Τι προβλέπεται για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων
Σε σημαντικές διευκρινίσεις που αφορούν τους εφήβους και τα παιδιά, σε σχέση με τον εμβολιασμό και τη νόσηση, προχώρησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών.
Όπως εξήγησε η Μαρία Θεοδωρίδου, σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν υπάρχει σύσταση για τρίτη δόση, παρά μόνο στους εφήβους και τα παιδιά που είναι ανοσοκατασταλμένοι, λόγω φαρμάκων ή κάποιας ασθένειας.
Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου τα παιδιά που νοσούν και έχουν προγραμματίσει να εμβολιαστούν θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
Παιδιά και έφηβοι που νόσησαν ή νοσούν θα πρέπει να κάνουν μια δόση εμβολίου μετά από τρεις μήνες.
Αν έχει γίνει μία δόση πριν την νόσηση των παιδιών και των εφήβων, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.
Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης σε νέες επιδημιολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ασφάλεια των εμβολίων στα παιδιά και επανερχόμενη στο σκεπτικό της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για σύσταση εμβολιασμού στα παιδιά και στους εφήβους, είπε ότι είναι ξεκάθαρο πως ο εμβολιασμός τα προστατεύει.
Μάλιστα αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο MISC, το οποίο εμφανίζεται δύο με έξι εβδομάδες μετά από τη νόσο είτε αυτή είναι ήπια είτε όχι, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, δύο δόσεις του εμβολίου της Phizer προστατεύουν αποτελεσματικά από το σύνδρομο αυτό.
Επίσης η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο αυξημένο ποσοστό διαβήτη που παρατηρείται σε παιδιά κάτω των 18 ετών που νόσησαν από covid-19 , κάτι που προκύπτει από διεθνείς μελέτες, τονίζοντας ότι η λοίμωξη αποτελεί αυξημένο παράγοντα για σακχαρώδη διαβήτη.
Νέα ραντεβού εμβολιασμού για παιδιά
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως όσοι συμμετέχουν ήδη στο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών 12-17 ετών, από αύριο, με αίτησή τους, θα μπορούν να λαμβάνουν εμβόλια και για τις ηλικίες 5-11 ετών και να διενεργούν εμβολιασμούς και με τους δύο τύπους εμβολίων.
Υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για τον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών σε όλη τη χώρα, άνοιξαν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα και τις επόμενες μέρες θα δοθούν περισσότερα ραντεβού, κυρίως στην Αττική που εμφανίζει περιορισμένο αριθμό, ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000 παιδιά.
ΠΗΓΗ: https://www.cnn.gr/
Comments