top of page

Έρχεται πολυδύναμο εμβόλιο για τον κορονοϊό



Της Σοφίας Κωστάρα


Πριν από ένα χρόνο, δεν είχαμε εμβόλια για τον COVID-19. Σήμερα, έχουμε πολλά. Θα μπορούσε η επόμενη γενιά εμβολίων να είναι ακόμα καλύτερη;


Στο επίκεντρο των ερευνών σήμερα βρίσκονται τα λεγόμενα πολυδύναμα εμβόλια, δηλαδή εμβόλια που σε μια ένεση περιλαμβάνουν αντίγονα πολλών ασθενειών.

Η πρώτη γενιά εμβολίων κατά του COVID-19 συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας σε εκείνες τις χώρες που ήταν αρκετά τυχερές και είχαν άφθονη πρόσβαση σε αυτά.

Τους επόμενους μήνες αναμένεται να εγκριθούν και άλλα υποψήφια εμβόλια για επείγουσα χρήση. Στηριζόμενα σε πιο παραδοσιακές τεχνολογίες εμβολίων και άρα με πιο εύκολη και γρήγορη παραγωγή και διανομή, θα βοηθήσουν στην πρόσβαση στα εμβόλια COVID-19 ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας.

Βέβαια, αυτό που σίγουρα μπορούμε να αναμένουμε, είναι πολύ περισσότερες καινοτομίες, όπως τα ρινικά εμβόλια, τα αυτοενισχυόμενα εμβόλια νουκλεϊκού οξέος και φυσικά τα πολυδύναμα εμβόλια που μπορούν να προσφέρουν προστασία έναντι πολλαπλών παραλλαγών ή στελεχών του SARS-CoV-2 σταδιακά.


118 views0 comments
bottom of page